Barka v (ne)znano

Od ameriških predsedniških volitev nas loči le še teden dni. Kandidata sta [milo rečeno] slaba, volitve pa ene najpomembnejših v zgodovini ZDA. Ne toliko zaradi velesile same, kot zaradi zagotavljanja svetovnega miru in utrjevanja skrhanih odnosov z Evropo. Nujno je tudi globalno spoznanje, da COVID19 ni največja ovira, na katero je naletelo človeštvo. V zaledju, tiho in vztrajno preti preglašena nevarnost, tj. klimatska kriza antropološkega izvora, v katero ne verjame ameriški predsednik. ⚠️ Slovenska koalicija (bolj natančno, Janez Janša osebno) pa vendarle glasno in brez kakršnih koli zadržkov podpira Donalda Trumpa, hkrati pa Bidna označi za najšibkejšega morebitnega predsednika v zgodovini ZDA. V tem je verjetno tudi nekaj resnice, saj Američani ponovno izbirajo med slabim in slabšim. Kljub mnogim očitkom se mi podpora Trumpu z zasebnega profila Twitter ne zdi tako sporna.

Večji predmet spora mi predstavlja predsednikova komunikacija s slovensko javnostjo (tj. državljani in državljankami). V republikah ima glavni glas ljudstvo, zato je ključna transparentna komunikacija z ljudmi. Vse pa kaže, da se je medijski prostor prestavil na Twitter. Mediji služijo le še kot transformator med predsednikovim Twitterjem in javnostjo. S tem odnosom Janez Janša izpodkopava svojo in vladno legitimnost, saj imamo za to javno RTV. Ni skrivnost, da Janez Janša s slednjo nima preveč dobrega odnosa … pa vendar; državljani in državljanke si zaslužimo več kot manično tvitanje.

Posledice vladnih (ne)ukrepov

Ne želim pisati o koronavirusu. Ne toliko o njem samem, kot o stanju v državi, ki ga je povzročil. In s stanjem ponovno ciljam na komunikacijo, priprave na pogubni »drugi val«, vladno legitimnost in britje norcev iz prebivalcev s strani ministrov in drugih koalicijskih uradnikov. Afere se pojavljajo kot gobe po dežju 🌧️🍄 … celotno dogajanje pa je mogoče opisati z eno samo besedo: cirkus.

Fiasko je, da vladi v dobrih treh mesecih ni uspelo zagotoviti dodatnih postelj za bolnike s COVID19, okrepiti zdravstvenega osebja in zaposlenih v domovih za ostarele bolje pripraviti na drugi val (o katerem so že celo pred zaključkom prvega govorili sami), je dokaz njene nefunkcionalnosti in nekompetentnosti. Očitkov je zadnje dni zato čedalje več, podpora delovanju vlade pa vztrajno pada. 📉

Medtem se opozicija v zaledju dogovarja o Koaliciji ustavnega loka, ki naj bi rešila Slovenijo pred potjo brez povratka. Barčica je že zelo daleč na obzorju, zato je res skrajni čas, da nekdo preusmeri krmilo. Če je to res odgovor na naše težave, bo pokazal čas. Udeleženci/ke so videti, kot da imajo resne namene in se zavedajo prejšnjih napak. A vprašanje je, koliko so v resnici pripravljeni tvegati?

Kaj pa jeseni?

Rumenenje jesenskih listov nam je prineslo ponovne omejitve na občine, kar na visok porast okužb v Evropi ni presenetljiv niti [tako] narobe ukrep. Breme vlade pa je čedalje težje – jesen bo dolga, zima še daljša. Ohromljeno gospodarstvo, brezposelnost, nekaj milijardna finančna luknja, izčrpano in [kronično prikrajšano] zdravstveno osebje, pa tudi notranja trenja in nesoglasja, bodo vlado postavili pred prvo resno preizkušnjo. Marčevska ne šteje, saj je bila vlada popolnoma sveža, spočita in zagnana. Pomnimo: vajeti je prevzela z najvišjim proračunom v zgodovini Slovenije. Zdaj je zaradi premnogih afer in oklepanja oblasti utrujena, ljudje pa so se je zaradi slabih in dvoumnih signalov in komunikacije v pol leta že krepko naveličani.

Naslednja dva meseca bosta ključna, saj bosta pokazala preostalo kondicijo in resnost vladnih koalicijskih partnerk. Menim pa, da je v zadnjih treh mesecih naredila nekaj usodnih napak, zaradi katerih se bo sčasoma sesedla sama vase. Vse bolj se zdi, da so trenutni vladni akterji sami sebi največji sovražniki.

J. K.