Janezov tradicionalni slovenski zajtrk

V tej objavi ne bom pisal o legitimnosti, saj jo je koalicija popolnoma izgubila. Bi pa rad omenil, da pismo Janeza Janše, ki ga je včeraj serviral Evropskemu svetu, ni tako šokantna poteza, kot jo danes viralno prikazujejo mediji (kljub slabim metaforam z morjem, čermi in barkami, LOL!) Po mojem mnenju gre bolj za neki naravni korak predsednika vlade, ki si Slovenijo zadnje mesece trudi postaviti ob bok Višegrajski skupini. Gre mu zelo dobro, če ne odlično.

Nekoliko manj dobro mu gre obvladovanje krize, v kateri se je znašla Slovenija, slovensko zdravstvo in gospodarstvo. Št. [uradno] brezposelnih je spet preseglo 83.000; osebno napovedujem pa, da bo v začetnem obdobju 2021 ta številka precej višja (vsaj 100.000). Zima bo za marsikoga res dolga. Tudi tradicionalni slovenski zajtrk bo letos zaradi preslabih razmer – za katere lahko upravičeno krivimo nespametno upravljanje vlade – marsikateri otrok pojedel doma. Ali pa sploh ne.

Pismo Janeza Janše Evropskemu svetu
Pismo Janeza Janše Evropskemu svetu.

Treba je priznati, da je premier dober strateg, zelo dobro deluje kot transformator med koalicijo in javnim mnenjem/opozicijo, odlično preusmerja pozornost, medtem ko se v zaledju dogajajo druge mahinacije. Spomladi je bila to afera z zaščitno opremo, ki še čaka epilog. Če se prej seveda vsega ne pomete pod preprogo.

Situacija Win-Win

Janez Janša ni dober upravitelj v krizi, odlično pa ustvarja krizo. Pomnimo: njegovo zadnjo [krizo] je 2013 v polomljeni angleščini reševala Alenka Bratušek. Ravno zato menim, da si Janša resnično želi v opozicijo, saj se tam počuti najudobneje. Ona ja Janezov comfort zone.

Če trenutna opozicija z morebitnim mandatarjem zruši vlado, se znajde v zelo nezavidljivem položaju. Vajeti bi prevzela na vrhu drugega vala pandemije, soočiti bi se morala s krizo v zdravstvu, gospodarstvu, kmalu tudi s predsedovanjem v EU, pa tudi s krpanjem lukenj v zunanji politiki, ki jih je trenutni predsednik vlade povzročil s [taktičnim in premišljenim] tvitanjem, čestitkami, depešami in pismi. Poraja se vprašanje: se je opozicija res pripravljena soočiti s tem? Se je pripravljena izpostaviti, morda tudi kaj žrtvovati? Je pripravljena požreti tudi kakšno besedo ali ego? Če si opozicija slučajno premisli, lahko trenutna vladna garnitura še naprej dela s svojim modusom operandijem, kar je za nas – državljane in državljanke – tudi slabše. Na koncu smo mi tisti, ki smo ujeti med politična obračunavnaja. Mi smo tisti, ki smo žrtve.

Janez janša ni dober upravitelj v krizi, odlično pa ustvarja krizo.

Medtem ko nova koalicija ponovno rešuje Janševe kolobocije, bo stranka SDS trdno pridobivala podporo, saj si je v zelo kratkem obdobju dodatno podredila (ali pridobila) marsikateri vzvod za gonjo propagandnega stroja. Zmaga na volitvah 2022 bi zato morala biti več kot preprosta. Vprašanja je le, ali bi Janši uspelo sestaviti vlado? To bo pokazal čas. Verjamem, da so njegove možnosti boljše, kot se zdijo na prvi pogled. Kar je tudi skrb vzbujajoče.

J. K.