Mandat nebes

Boj za mesto ameriškega predsednika se nadaljuje, tudi po tem, ko je Janez Janša že čestital Donaldu Trumpu za ponovni štiriletni predsedniški mandat. Kljub temu, da štetje glasovnic niti približno ni bilo zaključeno. S tem pa je – v svojem slogu – dvignil tudi precej prahu, saj se je nanj usul plaz domačih in tujih kritik. Upravičeno, saj premier s tviti brez premisleka blati ime in ugled države na svetovni ravni. To se za politika resnega kova ne spodobi, s tem pa izgublja tudi legitimnost.

Tvegano tvitanje

Sporno je, da se premier v času najslabše epidemiološke slike v državi prek Twitterja ukvarja z zunanjo politiko, medtem ko bolnišnicam kritično primanjkuje osebja in zalog. Medtem ko Janša tvita in [predhodno] izraža čestitke Trumpu, je v Sloveniji ta teden umrlo več kot 50 oseb, kar je [zaskrbljiv] rekord glede na celotno slovensko populacijo.

Tvit Janeza Janše o (predčasni) zmagi Donalda Trumpa

Zato je čas, da si koalicija in premier nalijeta čistega vina. V štirih mesecih buffer tima jima ni uspelo prav veliko, ravno nasprotno; po mnogih začetnih aferah so izkazali svojo nekompetentnost in površnost s slabo komunikacijo in mešanimi signali. Mandat so začeli z najvišjim proračunom, sprejeli nekaj protikoronskih paketov, medtem pa vztrajno bili bitke z vsemi neodvisnimi državnimi institucijami in »petkovimi kolesarji«, slednjih pa ne bi bilo, če bi se premier zadeve lotil pravilno in v rokavicah. Janez Janša je tako že tretjič dobil priložnost pokazati svojo državotvorno držo, a mu tudi tokrat ni uspelo; volk dlako menja …

Slovenija bi lahko v kriznih časih imela močno in kompetentno desnosredinsko vlado, a je premier z napadi, kadrovanjem, ustrahovanjem, maničnimi tviti, osebnimi diskreditacijami […] ponovno zapravil priložnost. Trdno verjamem, da je bila zadnja, čeprav bo naredil vse, da se še vsaj dve leti drži prestola in dokonča svoje delo.

Antična Kitajska

Koncept »mandat nebes« je v antični Kitajski prvič uporabila dinastija Zhou, ki je za prevzem oblasti zrušila predhodno dinastijo Shang. Koncept je bil – vzporedno s konfucianstvom – na Kitajskem v uporabi do 20. stoletja. Mandat nebes je lahko prejel kdor koli; tudi tisti, ki ni plemenitega rodu (za razliko od evropske božanske pravice kraljev/monarhije). Njegova uspešnost vladanja se je kazala v obliki (ne)zadovoljstva prebivalcev, obdobij lakote, suš, naravnih katastrof itd. Koncept mandata nebes je vključeval tudi pravica do ljudskega upora v primeru krivovladanja ali zlorabe moči. Uspešnost kitajskega imperija čez zgodovino je znana, glavna zahvala gre napredni filozofiji konfucianstva in pa seveda, mandatu nebes.

mandat nebes
Mandat nebes v času antične in imperialistične Kitajske

Čeprav Slovenija ni Kitajska niti imperij, pa je slovenski ljudski upor bil vedno glasen pokazatelj nezadovoljstva z vladajočo garnituro. Brez zadržkov lahko rečemo, da se Janši in vladi mandat nebes počasi izteka, ljudstvo je nezadovoljno ter ima dovolj žuganja in ustrahovanja. Širi se tudi virus; v Sloveniji dokazano bolj kot drugje po Evropi.