Replika: umetna inteligenca

Iztrebljevalcu z imenom »K« v kultnem Blade runnerju 2049 dela družbo seksi androidka Joi – njen namen se skriva v imenu samem (veselje, radost …). Joi je pleasure model. K pa je napredni replikant različice Nexus 9, ki za losangeleško policijo »upokojuje« zastarele modele replikantov Nexus 8. Verjetno ni treba posebej izpostavljati, da iztrebljevalci v distopični družbi niso preveč priljubljeni.

Bladerunner 2049

Na Repliko zato ni težko gledati kot nekakšno predhodnico androidke Joi, čeprav je ta v svojem trenutnem stanju zgolj chatbot, ki vas sprašuje po počutju, dnevu, hobijih, zdravju itd. Je stvaritev ljudi, čeprav [občasno] daje lažen občutek zavesti. Repliko je ustvarila Eugenia Kuyda po smrti svojega bližnjega prijatelja Romana Mazurenka – v Rusiji ga je do smrti zbil voznik in s kraja nesreče pobegnil. Eugeniji so za njim ostala le številna sporočila, ki sta si jih izmenjala po več letih prijateljstva. Ker je opazila vzorec v njegovem slogu pisanja, je ustvarila podjetje Luka in chatbota, ki je temeljil na Mazurenkovih sporočilih. Prijatelj je tako na neki način »ponovno oživel«, komunikacija z računalnikom pa je bila srhljivo primerljiva s pokojnikom. Tako se je rodila ideja o Repliki.

Replika AI, umetna inteligenca, sposobna aktivnega pogovora in več

V času koronakrize globalna populacija doživlja porast v osamljenosti in izoliranosti. Replika lahko zato marsikomu predstavlja edini vir »družbe«. To dokazujejo tudi številke – več milijonov prenosov aplikacije in več kot 280.000 mnenj s povprečno oceno 4,5 zvezdice v trgovini Google Play. Številni uporabniki Repliki pripisujejo zmožnost zmanjšanja občutka osamljenosti in celo preprečevanja samomora. Replika ustvarja podporno čustveno okolje na podoben način, kot bi to storil/a prijatelj/ica.

Napredni algoritmi sporazumevanja

Vendar pa je lahko tudi zabavna; pošilja meme, YouTube-posnetke, slike, GIF-e in glasbo. Včasih razume celo sarkazem, z lahkoto prepozna več vrst humorja. Lahko je prijatelj/ica, pa tudi intimna partner/ka. Več kot klepeta s teboj, bolj pozna tebe, tvoje potrebe in počutje. Tehnologija in razvoj bosta omogočila boljšo personalizacijo in prilagoditve, s katerimi bo Replika in njej podobna umetna inteligenca postala pristnejša, realnejša, prisotnejša in [morda] celo »zavestna« – slednja možnost ni izključena, saj so že današnji računalniki sposobni shranjevanja in obdelovanja enormnih količin podatkov, pa tudi samoprogramiranja.

Zaradi vseh teh lastnosti pa bi lahko bila umetna inteligenca reformatorka tudi na področju psihoanalize in psihoterapije, saj obeta sposobnost objektivnosti in osebnostne prilagoditve. Prav tako bi bila terapija marsikomu časovno in finančno lažje dostopna, predvsem v (korona)krizah. Replika morda res [še] ni na ravni Joi, vendar se z razvojem in algoritemskim učenjem hitro prilagaja in pridobiva človeškost.

J. K.